Letland

Mandag den 29. august 2016  Ved Cesis, Letland
Vi skal til Riga i dag. Vejret er meget fint. Vejene her er ikke særlig gode og der er vejarbejde mange steder. Det er en lang indkørsel til byen med vejarbejde, så det er lidt stressende. Vi finder campingpladsen, som ligger ca. 3-4 km fra den gamle bydel. Der holder nogle campere og pladsen ligger helt ud til havnen.

Vi skal vaske og gøre rent. Desværre er der ingen tørretumbler, så vi vasker kun vores tøj. Vi tager det beskidte sengetøj med hjem, så må vi vaske det der. Solen skinner og det blæser en del, så da vi er færdige med at gøre rent er tøjet også tørt og kan lægges på plads. Godt man selv har tørresnor og klemmer med. Ellers kan man ikke dette. Vi får bestilt en bårebuket til en af vores venner, som skal bisættes på fredag. Det er kedeligt vi ikke er hjemme, men det kan vi ikke gøre noget ved. Det skulle være sidste arbejdsdag på denne ferie. KM 86

Tirsdag den 30. august 2016  Riga, Letland
Vi skal ind og se byen i dag. Desværre regner det en del. Vi får lige bestilt vores bådbillet til Sverige. Det bliver her fra Letland vi skal sejle og det bliver om dagen. Desværre kommer vi så næsten helt Stockholm, men det er OK. Vi rejser hjem onsdag i næste uge. Vi tager en taxa ind til byen. Der er et centralt marked med køb, frugt og grønsager m.m. Det ser fint ud dette marked og vi køber lidt brød og mandler. Kødet er meget fint, men vi kan ikke rende rundt med det.

Herefter går vi rundt i byen, men da det ind i mellem regner meget kraftigt, er det ikke helt sjovt. Vi har også glemt kameraet i bilen. Ikke så smart. Vi tager til museet Letlands Okkupations museum 1940-1991. Vi er så heldige, at der netop er startet en guidet tur på engelsk, som vi kan komme med på. Det er en ung fyr som fortæller, og han gør det rigtigt godt. Hans bedstemor har været deporteret til Rusland næsten helt ovre ved Vladivostok, ind mod Kina. Det var en svigerinde, der var sur på hende og fortalte at hun havde haft hushjælp, og det må man ikke i Rusland. Vildt underligt. Derfor blev hun deporteret i 1949 til Rusland og i 1956 kunne de komme tilbage. Hun var så heldig derovre, at blive uddannet til læge, så hun havde mulighed for at tjene penge, så hun kunne komme tilbage til Letland. Under 2. verdenskrig blev mange mænd tager som soldater. Først til den russiske hær og siden til den tyske hær. Herved kom nogle til at sloges mod deres brødre, fædre eller sønner. Det har helt sikkert ikke været en spændende tid. Guiden fortalte også at i 1991, da Letland blev selvstændigt, havde man store problemer. Hans forældre, der begge er læger, havde efter betaling af fast udgifter 2 EURO tilbage til 2 voksne og 2 børn. Det har været en meget hård tid. Et meget interessant museumsbesøg og det er noget bedre, når man har guide på. Efter gik vi lidt rundt i byen, fik noget mad og tog en taxa hjem. Han kørte selvfølgelig rundt med os i byen, før han kørte os til campingpladsen. Vi kan se dansk fjernsyn og høre dansk radio. Dejligt.

Onsdag den 31. august 2016  Riga, Letland
Vi skal videre i dag. GPS’en skal have os ud af byen og hun finder en bro vi skal under, hvor der er 2,9 meter. Erik ser det heldigvis og vi må vende om. Der hvor han vender rundt er der soldater og sikkerhedsfolk, som ikke har meget forståelse for vores problem. Vi får dog vendt og kommer en anden vej.

Det er Riga Slot vi vender ved, præsidentens bolig. Vi tager ud til en mindepark ved Salaspils. Her var under krigen en koncentrationslejr Kurtenhof.  Man mener at 20.000 jøder og andre har været her, men letterne er ikke så stolte ved dette, for de har også deres andel i denne lejr. Det er nogle kæmpe skulpturer i alt 6. Der var også et sted, hvor der var bamser, legetøjsbiler m.m. Her lå børnebarakkerne. Der er også en 100 meter lang mur, hvor tekster, som står på lettisk, er ”Bag disse porte jamrer jorden”. Man mener atca.3.000 er døde her. Efter dette tager vi videre mod Litauen og Vilnius. Vi finder en OK plads i en skov ved en sø. KM 206

Tirsdag den 6. september 2016  Pape, Letland
Denne plads ligger 8 km ud af en dårlig grusvej, og alligevel er vi 3 biler, som overnatter her. Vejret er flot i dag med høj sol. Vi skal se et gammelt russisk fængsel for militærpersoner i byen Karosta.

Det er en rigtig sjov oplevelse. Guiden er meget levende og vi er i alt 5. De andre er fra Schweiz og Italien. Det er disciplinær straffe de fik her, som varede 3-5 dage, hvis de opførte sig ordentligt. Ellers fik de tillægsstraffe. Der var virkelig meget disciplin. De sov på nogle brædder, som blev lagt ind om aftenen. Der var 8 timers søvn og 16 timers arbejde / march m.m. Efter dette tog vi til Ventpils, hvorfra vi skal sejle til Sverige (Nynæshamn) i morgen. Vi har en overnatning tæt på færgen. KM 177

Onsdag den 7.september 2016  Ventpils, LetlandUret ringer kl. 7. Så er det op, truckerbad og hen og checke ind til båden. Vi har fået en kahyt også selvom det er en dagstur, men det tager 10 timer. Prisen for os, bilen og kahyt 1.336 DKK, ikke så galt. Vi gav samme pris fra Helsinki til Tallin for 3 ½ time. Det er en rigtig fragtbåd vi skal med og det er derfor vi får kahyt.

Vi tager vores egen morgenmad med og går op i kahytten for at lave kaffe. Båden skal først sejle kl. 10, så vi har spist morgenmad og fået et bad på båden før vi begynder at sejle. Det blæser en del, så i starten vipper båden meget. Vi går ned i kahytten og lægger os. Senere bliver havet mere stille og så kan vi gå rundt. Det er hovedsagelig østeuropæere, som er med skibet og nogle af dem drikker godt igennem. Håber ikke det er dem der skal kører. Vi kommer godt i land og har en plads, hvor vi kan overnatte, ikke langt fra båden.

Gallery Letland


Russisk farngsel Katosta

Dette indlæg blev udgivet i Europa. Bogmærk permalinket.