Tirsdag den 28. april 2015 Kourou, Fransk Guyana
Vi skal ind og se Space centret i dag, så det er tidligt op igen.
Turen er gratis og varer ca. 3 timer. Space centret ligger på et kæmpe område, så vi starter med at køre i bus 25 km. Vi har 2 guider med og den ene er vældig dygtig til engelsk. De taler begge meget levende, men desværre forstår vi intet. Der er masser af sikkerheds check på vejen. Vi kommer ud og ser Soyuz’s affyringsrampe. Fransk Guyana køber raketterne af Rusland, og med dem sender de satellitter op til 3 tons. Raketterne bliver sendt med RO/RO fra Sankt Petersburg til Kourou. I Kourou samler russerne dem. De bliver samlet anderledes end Ariane-5 og Vega. De samles horisontalt. Herefter bliver de via togskinner transporteret til affyringsrampen, hvor den kommer på højkant. Raketten står tæt på et tårn, som ca. 1 time før affyring ”kører” 80 meter væk på skinnerne.
Under platformen, hvor raketten står, er et kæmpe beton hul / sliske, for at få udstødningen væk fra raketten. Desuden er der 4 elmaster, som er rundt om raketten. Det er for at forhindre lynnedslag. Hele raketten med brændstof vejer 308 tons og er 46,2 meter høj.
Meget interessant at se. Vi kan desværre ikke se Ariane-5’s affyringsrampe, for der er stadig vogne med flydende brændstof og ilt på pladsen, og af hensyn til vores sikkerhed kan vi ikke komme derhen. Ved denne rampe er der samtidig et kæmpe vandtårn. Før affyring af Ariane-5 fyldes et bassin under raketten med 1 million liter vand. Det skal mindske rystelserne ved opstarten, som kan ødelægge satellitterne. Vi kommer også ind ved siden af kontrolrummet, som står for affyringen af raketten. Der er et team, som 5 timer før opsendelsen begynder at fylde flydende brændstof og ilt på raketten.
4 timer før affyring programmerer en anden gruppe raketten med hvor den skal hen. Det var chefen for dette rum der i søndags stoppede opsendelsen af Ariane-5 i ca. 20 minutter. Der var noget galt med kommunikationen med raketten. De fik løst problemet og var så klar til at sende den afsted. Det virker som om det er en almindelig bygning man går ind i, men det er en bunker. Ingen vinduer og stærkt armeret. Vi så en film derinde og bagefter fortalte guiden os lidt om filmen og pludselig blev hun kaldt via radioen. Vi har 30 sekunder til at komme ud af bygningen. Så fik vi fart på, men nåede det selvfølgelig. Efter dette tog vi til Jupiter centret. Det er her kunder / kommende kunder / VIP og andre er. Det er herfra det endelig affyrings signal kommer. Dog først efter at det andet kontrolrum siger at alt er i orden. Et helt andet sted sidder 2 personer helt alene. De skal i tilfælde af større problemer tage stilling til om raketten skal destrueres. Det er sket 2 gange. Sidste gang i 2002. Grunden til at de sidder helt isoleret er, at deres beslutning skal være objektiv. Det at trykke på denne knap er mange penge der ryger, men hvis ikke de gør det, er det måske hele selskabets rygte der bliver ødelagt og måske må selskabet lukke. Svær beslutning. Det var en rigtig god tur. Man får mange indtryk og oplysninger på sådan en tur, og ikke alt kan man huske.
Efter dette tog Erik og jeg ind på museet. Ernst og Susanne havde set det. Det er et meget interessant museum med mange oplysninger. Alle oplysninger er på fransk og engelsk. Meget let for os. Vi er næsten de eneste i museet. En af oplysningerne var, at jorden roterer rundt om solen. Det tager 365 ¼ dag. Hastigheden er 100.000 km i timen. Det med hastigheden er helt nyt for os. Raketten Ariane-5 flyver ca. 35.000 km i timen, altså næsten 3 gange langsommere end jorden. Museet var interessant. Erik tog et billede af nogle af de bedste oplysninger. Vi så også en sjov ting.
Vi kom ind i et område hvor ”en mand” begyndte at tale. Hans øjne fulgte os, men det var elektronisk. Han var en glasplade, der stod op og talte. Den nederste del af museet var for børn. Det var ala eksperimentariet, men på fransk. En informativ dag. KM 16
Onsdag den 29. april 2015 Kourou, Fransk Guyana
Vi skal til Cayenne i dag. Telefonen til Erik skulle komme i går, så vi håber vi kan få en i dag. Det kan vi, men den koster 199 € i steden for 179 €. Vi køber den alligevel. Nu skal den sættes op så vi kan bruge den. Vi kører til vores parkering og går ud i byen for at finde noget internet. Det er ikke lige til. Først det 3. sted virker internettet og det var godt. 4 mennesker sidder ikke og taler, men arbejder på nettet. Vi får noget godt at spise før vi går hjem igen. Det er vores sidste aften sammen før vi tager i hver sin retning. Vi håber vi ses i Paraguay. KM 69
Gallery EU Space Center